[...] WW w zależności od pory dnia różny IG min kaszę ryż bataty makaron razowy itp źródła tłuszczy to oliwa z oliwek, sienie lniane , orzechy (różne) olej kokosowy sezamowy smalec itp . Atutem jest to że dorabiam w restauracji i wiele rzeczy mam po cenie hurtowej . do każdego posiłku będę dodawał warzywa oraz owoce których nie wliczam w dietę. [...]
Teeija oliwę z oliwek stosuj na zimno - do surówek. Do obróbki termicznej smalec, olej kokosowy, masło klarowane. Jakbyś piekła gęś czy kaczkę, to zlej sobie cały tłuszcz, który się wytopi i używaj potem do pieczenia i smażenia.
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
dlaczego lepiej nie smazyc na oliwie z oliwek? na czym najlepiej sie smazy? Smalec/olej kokosowy/masło klarowane. Czytałem, że palenie papierosów pogarsza transport tlenu i środków odżywczych do komórek, co pogarsza budowanie masy, stąd pytanie, jak wygląda sytuacja, gdy palę 2 papierosy dziennie(ok 1 mg nikotyny/peta)? To też tak tragicznie [...]
[...] z marynaty. PYTANIE : Gdzieś na sfd wyczytałam, że smażenie na smalcu jest zdrowsze od smażenia na oleju rzepakowym uniwersalnym. Olej się skończył i pierwszy raz kupiłam smalec. Mąż go pierwszy dzisiaj użył i narzekał, że strasznie śmierdzi. To normalne, czy coś z tą kostką jest nie tak? DZIEŃ BEZTRENINGOWY Z POWODU @ Zmieniony przez - Agnese [...]
Ogólnie smalec śmierdzi smalcem ;) Polecam zamiast tego masło klarowane (12zł 500g w kauflandzie) lub olej kokosowy (extra vergine) (olej szybciej się dymi niż masło).
[...] strasznie drogi ten extra vergine jest. Spróbuję tego masła klarowanego skoro to też zdrowe. Mój mąż mówi, że masło można sobie wyklarować samemu. Takie też może być? Ten smalec kupiłam taki w kostce, ale moja mama, że lepiej by było, jakbym kupiła słoniny i sama wytopiła z niej smalec. Podobno mniej śmierdzi taki własnej roboty. Wczoraj sfd [...]
Smażyć - na patelni teflonowej, staraj się nie dorzucać dodatkowo tłuszczu - a jeśli już to smalec/masło klarowane/tłuszcz kokosowy. Oliwa ujdzie do krótkiego smażenia, ale raczej bym nie dodawał. Zacznij od powiedzmy 3tys kcal i obserwuj, jeśli waga nie pójdzie w górę, to dorzuć kcal. Nie ma potrzeby trzymać się kurczowo obliczeń, organizm sam CI [...]
[...] Może być tymczasowo dopóki nie kupię innej? Jeszcze w ten weekend fikuśne herbaty będą. Później zostaną tylko oolong i czarna. Aha i jeszcze jedno...czy smalec, który sama zrobiłam topiąc sloninę (o niebo lepszy zapach niż ten, który kupiłam gotowy) mam liczyć w misce jako smalec, czy jako słoninę? Nie wiem, czemu, jak jem [...]
Możesz zapisywać te które ja mam w ostatniej kolumnie, ale możesz też wszystkie, tylko czy chce Ci się liczyć pajacyki i skipy? Te minuty, to odpoczynek na złapanie oddechu. Ten trening to zaduszacz ;-) Jak dajesz radę to rób krótsze przerwy lub wydłużaj czas aktywności :-)) Olej rzepakowy zamień na masło klarowane, olej kokosowy lub smalec.
[...] Kreatyna się wchłonie dobrze i bez dekstrozy i bez carbo. Margaryna to sztucznie utwardzane tłuszcze roślinne, lepiej dać zwykłe masło ekstra, akurat jakby miała więcej nasyconych, to by się lepiej nadawała do smażenia. Do smażenia może być masło klarowane, olej kokosowy czy smalec. Inne tłuszcze się nadadzą jedynie do krótkotrwałej obróbki.
[...] Czy po siłowym wystarczy tyle interwałów ile wytrzymam np. wczoraj 10 min, czy może lepiej doskakać już aerobowo do tych 20 min? PYTANIA BEZ ODPOWIEDZI I INNE: 1. Czy smalec, który sama zrobiłam topiąc sloninę (o niebo lepszy zapach niż ten, który kupiłam gotowy) mam liczyć w misce jako smalec, czy jako słoninę? Inne wartości są. 2. [...]
krótkie smażenie(powiedzmy ~10min) będzie dopuszczalne na oliwie Aczkolwiek do smażenia staraj się wybierać masło klarowane,olej kokosowy,smalec Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2013-01-13 20:43:01
Mielone mama smaży na oliwie extra virgin? Do obróbki termicznej używajcie masło klarowane, smalec lub olej kokosowy, a oliwę z oliwek do surówek, na zimno.
można, tylko pilnuj na czym smażysz :-)) Smalec, kokosowy, masło klarowane na tak do smażenia. Oliwa czy inne roślinne (poza kokosowym ;-) ) lepiej na surowo np. do sałatki